Pályázati beszámoló

Csoóri Sándor Program 2022/23

Együttesünk a 2022. évi Csoóri Sándor Alapból a „Hazai néptáncegyüttesek szakmai támogatása, programjainak megvalósítása, a közösségek megerősítése” pályázaton 700 000 Ft támogatást nyert. A pályázat 2022. július 1. és 2023. június 30. között valósult meg.

A pályázati támogatás segítségével a következő szakmai programot valósítottuk meg:

Néptáncegyüttesünk próbái heti rendszerességűek, kiegészülnek őszi és tavaszi edzőtáborral, táncházakkal és fellépésekkel. A közösség megerősítését szolgálják a nem szakmai, szabadidős események, kirándulások, színházlátogatások. A támogatás terhére, táncoktatásra, koreográfiák készítésére 250.000 Ft-ot fordítottunk.

Ezen pályázati időszak alatt készült el az új Kistarcsai táncok című koreográfiánk. Viselettárunk bővítésre került, pest környéki szlovák falvak viseletéből tudtunk beszerezni több értékes, eredeti, és néhány új varratott darabot. Az új viseletek beszerzésére ezen pályázati időszakban 250.000 Ft-ot fordítottunk. A pályázat eredményeképpen élő népzenei kíséretet tudtunk finanszírozni fellépéseinken és zenekari próbáinkon. A támogatásból 200.000 Ft-ot fordítottunk erre a szakmai feladatra.

Legfontosabb eredmények a támogatásnak köszönhetően, az új koreográfia megszületése és színpadra adaptálása hiteles eredeti viseletekben melyben a szlovák hagyomány a még élő hagyományőrzők segítségével valósulhatott meg. Május hónapban részt vettünk a Bem Folklór Egyesület által szervezett IV: Nyárköszöntő Fesztiválon, ahol a zsűritől kiváló értékelést kaptunk. Ebben az évadban sikerült megvalósítani a gyáli PGYSZ gálaműsorán, több más Senior együttessel közösen egy táncszínházi produkciót. Részt vettünk a megyében és megyén kívül is több közösségi rendezvényen. Sikerült összefoglalni a Pest megyei szlovák tánchagyományokat egy olyan színpadi produkcióban, ahol a viseletek is hitelesen vannak megjelenítve. A tervezetthez képest jól megtudtuk valósítani a kitűzött célt, de ehhez szükség volt anyagi önerőhöz is a támogatott összeg mellett.

 • 2022 őszén szeptemberben és novemberben is táncházat tartottunk a CSSP-TANCHAZ- 2021 pályázat támogatásával.
 • Október hónap folyamán sikeresen szerepeltünk Rétságon a Szüreti fesztiválon.
 • Decemberben vendégszerepeltünk a budakalászi Lenvirág Néptáncegyüttesnél.
  Évadzáró táncházunkat Döbröntén tartottuk, a CSSP-TANCHAZ-2021 számú pályázat támogatásával.
 • Januári hónapunk a felkészüléssel telt, több hétvégi próbát tartottunk.
 • Február hónapban zenekarral Zselykre látogattunk, ahol tánctanítás és táncház mellett a Kirmec bálon a népi zenekar koncertet is adott.
 • Március hónapban a Kispesti Társaskör meghívásának eleget téve műsort adtunk a Társaskör rendezvényén.
 • Április hónapban a Pörög a Gyáli Szoknya Néptáncegyesület néptáncgáláján szerepeltünk sikeresen, itt mutattuk be az új kistarcsai koreográfiánkat.
 • Május hónapban részt vettünk a Bem Folklór Egyesület által szervezett zsűrizős néptáncfesztiválon, ahol kiváló értékelést kaptunk.
 • Június hónapban a Zselyki Hagyományőrző Néptáncegyüttesnek tartottunk tánctanítást és táncházat.